“Aiemmilta matkoiltani tuttu Eeva perheineen oli järjestämälläni private-kiertomatkalla Pohjois-Intiassa. Tässä hänen matkakertomuksensa ja uskomattoman hienot kuvat!
Kiitos Eeva vaivannäöstä sinulle” – Kristiina
Perheemme (kaksi aikuista ja 8 ja 10 –vuotiaat lapset) Intian-matka hiihtolomalla 2016.
Matkan kesto oli 11 päivää. Hankimme tarjouslennot Delhiin ja pyysimme Kristiinaa järjestämään majoitukset, kuljetukset ja matkaohjelman oppaineen.
Matka alkoi Delhistä, jossa meitä oli paikallinen matkanjärjestäjä vastassa lentokentällä. Saimme hotelli-voucherit ja auton kuljettajineen käyttöömme. Heti aamulla, yölennon jälkeen pääsimme hotelliin suihkuun, aamiaselle ja majoittumaan. Iltapäiväksi oli varattuna kaksi nähtävyyttä opastuksineen: Humayunin mausoleumi (Humayun’s Tomb) ja Delhin Zoologinen puisto. Aamulla vierailimme vielä Delhin punaisessa linnoituksessa, mikä oli sekin varsin upea!
Matkan varrella Agraan vierailimme ehkä odotetuimmassa kohteessamme, eli SOS Wildlife Elephant Conservation Centerissä. Sinne on pelastettu norsuja temppeleistä, sirkuksista ja turistikäytöstä.
Tunnin vierailulla saimme syöttää norsuja ja kuunnella omistajattaren mielenkiintoisia tarinoita norsujen taustoista ja nykyisestä elämästä. Paikalla oli ”vapaaehtoisia”, jotka olivat keskuksessa koko pävän. Seurasimme kuinka he pesivät norsuja niiden aamukävelyn ja ruokailun jälkeen. Keskuksesta on myös mahdollista ”adoptoida” nimikkonorsu. Tämä paikka on todella vierailun arvoinen ja sen jälkeen ei oikein tee mieli ostaa elefanttikyytiä turistipaikasta!
Vierailu Agrassa oli perheen miespuolisten toive. Itse kartan turistipaikkoja, mutta kyllä täytyy myöntää että Taj Mahal on todellakin yksi maailman seitsemästä ihmeestä paitsi jalokivikoristusten, erityisesti optisen harhojen vuoksi. Oppaan kanssa vierailu oli erinomainen valinta, sillä turismiin liittyvä härdelli on melkoinen.
Agrasta jatkoimme heti yöpymisen jälkeen matkaa Chambalin luonnonsuojelualueelle ja kohti ihanaa Chambal Sfari Lodgea, jonna pysähdyimme neljäksi yöksi. Paikka oli mahtava pakopaikka alkumatkan kaupunkielämästä. Chambalin ateriat olivat vertaansa vailla! Omaa ja lähalueiden luomutuotantoa ja sopiva kombo intialaista ruokaa ja lapsille mieluisia miedompia ruokia.
Majapaikkanamme oli oma mökki, jossa oli päivän kuumuudessakin ihanan viileää. Lapset saivat vihdoinkin kirmata vapaina luonnossa ja heti tulomme jälkeen kuuluikin huudahdus: ”takapihalla on hirviä!”. Lähes hirvenkokoisia kylläkin, mutta nilgauantiloopeiksi ne osoittautuivat. Antiloopit kiertelivät mökkimme lähistöllä ensimmäiset päivät. Safari Lodgessa oli joka mökillä oma naturisti, joka oli aina valmiina näyttämään lähiluonnon ihmeitä niin yöllä kuin päivälläkin.
Mökkimme vieressä oli lepakkopuu, jossa ”lentävät ketut”, eli Intianlentävätkoirat nukkuivat päivisin. Oli mielenkiintoista seurata niiden heräilyä auringonlaskun aikaan, nuotiotulilla. Paikka on jokaisen lintubongarin unelmakohde, mutta vaikkemme olekaan lintuharrastajia, pöllöjen ja vesilintujen seuraaminen oli todella mielenkiintoista! Majapaikassa olikin oma check-list bongatuille linnuille ja muille alueen eläinlajeille.
Lapset oppivat pian pöllöjen pesäpuut ja seurailivat niitä päivisinkin.
Sivettikissoja ja shakaaleja katselimme yöllä taskulampun valossa.
Safari Lodge tarjosi monenmoista retkeä, kameliratsastusretkestä temppeleihin, joista kävimme Chambalin jokisafarilla. Omalla veneellä naturistin opastuksella katselimme muutaman tunnin verran krokotiileja, alligaattoreita ja sadoittain erilaisia lintuja. Delfiini jäi meiltä silä kertaa näkemättä, mutta se ei todellakaan haitannut! Myös ajomatka Chambal-joelle oli varsinainen elämys kapeaa maastoreittiä pitkin, vuohia väistellen.
Kuumuudesta huolimatta ei tehnyt mieli uimaan näihin krokotiileja kuhiseviin vesiin!
Rantapenkereillä pesiviä kilpikonnia.
Chambalista suuntasimme Rajastanin puolella Jaipuriin, jossa majapaikkamme oli tunnelmallinen Umaid Bhawan Heritage hotel. Jälleen kerran mahtava valinta, sillä sijainti oli sen verran syrjässä, että sai rauhoittua kaupungin hälinästä.
Hotellin ravintolassa oli omaa ohjelmaa rajastanilaista perinnemusiikkia ja tanssia.
Jaipurissa tutustuimme nähtävyyksistä Jantar Mantar astrologisten mekaanisten koneiden ja härveleiden maailmaan ja näimme maailman suurimmat aurinkokellot. Lapsia kiinnosti erityisesti omien horoskooppimerkkiensä koneet.
Jaipurin vaalenpunaisen kaupungin tuulen palatsi, Hawa Mahal.
Jaipurin pyhä lehmä. Matkan varrella ihmettelimme lehmiä, jotka tyynesti nukkuivat keskellä kuusikaistaista muuttoritietä torvien toitotuksesta piittaamatta.
Vierailimme myös Jaipurin Amer Fort-linnoituksessa, jonka koreat peilisalit ihastuttivat. Näimme myös Japirin 18-vuotiaan maharajan upean linnan.
Kaikkiaan matkan varrella taisimme siis vierailla ainakin viidessä Unescon maailmanperintökohteessa, jotka olivatkin toinen toistaan upeampia!
Meidän perheellemme private-kiertomatka oli juuri nappivalinta! Olomme oli kaiken aikaa turvallinen ja meistä pidettiin erinomaisen hyvää huolta. Opastusten myötä kohteista sai paljon enemmän irti kuin omin päin. Lasten kanssa matkustaminen oli todella vaivatonta ja lapset odottavat jo innolla seuraavaa matkaa Intiaan. Lapset ystävystyivät Dharamsalasta kotoisin olevan kuljettajamme kanssa ja haluaisivat seuraavalla kerralla päästä vierailemaan hänen kotonaan ja tutustumaan hänen lähes samanikäisiin lapsiinsa.
Chambal Safari ja muu Pohjois-Intia kartalla.