Siitä taitaa olla 4-5 vuotta, kun minulle kehuttiin Tbilisiä jossain yhteydessä. Näin kauan kesti ennen kuin pääsin tarkistamaan tilanteen. Pidin kaupungista. Menen uudestaan. Kun majoittuu “Bathhouses”-alueelle, löytyy nähtävää ja koettavaa kävellen. Minua kiinnostaa kuumavesikylvyt. Niillähän paranevat kaikki maailman taudit. Tbilisissä systeemi oli erilainen kuin esim. Unkarissa Hevizissä ja Harkanyssä. Unkarissa on lähteiden ympärille rakennettu suuria sisä- ja ulkoaltaita, joissa voi polskia sadoittain ihmisiä. Fiilis on yhdistelmä maauimalaa, viihdekylpylää ja sanatoriumia. Tbilisissä vuokrataan yksityinen osasto, jossa on oma pukeutumistila, kuumavesiallas, suihkut ja mahdollisesti myös venäläistyylinen sauna, banja. Tarjolla on suomalaisesta yleisestä saunasta tuttuja pesijän palveluja: ronski täti, harja, saippu ja kivitaso. Puhdasta tuli. Tämän maan tapa on, että ronski täti ei pese miesasiakkaita. Juttu kertoi että miespesijät eivät voimia säästele. Osastot olivat 2 hlöstä ylöspäin. Kuvan alaosassa olevat kuvut ovat kylpyläosastojen kattoja. Alueella toimii useaita kylpyläyrityksiä. Kannattaa kävellä paikat läpi ja valita mieleisensä. Vastaanotoissa istuvat matamit puhuvat muutaman sanan englantia. Kuinka ollakaan, venäjällä pärjäisi todella hienosti.
Ukrainan tilanne pullahteli esiin siellä täällä. Kävellessäni törmäsin valokuvanäyttelyyn, ja aihe oli ajankohtainen. Puolan Georgian suurlähetystö sponssasi tapahtumaa.
Tien päällä huomasin muutaman yksittäisen kansalaisen mielipiteen itäisen naapurimme napamiehestä. Autojen takaikkunoihin oli kiinnitetty lappuja, joissa kerrottiin mistä herra Putin on kotoisin.
Tbilisin ravintoloissa on ruokalistat myös englanniksi. Ja se kyllä helpottaa turistin elämää kummasti. Tietysti tuohan se elämää jännitystä kun tilaa ruuaksi samaa kuin naapuripöydässä tai umpimähkään osoittelee listan rivejä.
Jos on kiinnostunut pitkistä lounaista ja oleilusta niin Tbilisissä viihtyy. Hinnat ovat vielä edulliset. Muutama turistiravintolakatu on jo ilmestynyt, joissa hinnat ovat Keski-Euroopan tasoa. Toisaalta jos hintaan kuuluu mukavaa letkeää elävää musiikkia niin korkeampi hinta on kohdallaan.
Pikku puisto hotellini edestä. Arvostan tällaisia keitaita. En jaksa rampata ostoskeskuksissa. Vuosien taistelu ylimääräisen tavaran kanssa on vienyt ostohalut. Tuliaisiksi löytyi Saperavi-punaviiniä ja koreita suklaakaramellejä lähikaupasta. Kirkkojen ja luostarien yhteydessä on pieniä puoteja, joista voi ostaa käsintehtyjä kynttilöitä, pieniä “ikoneja”, muistikirjoja ja joskus myös käsitöitä, joiden tuotto menee hyväntekeväisyyteen.
Tbilisi on koreasti valaistu; kaupunkimaisemasta korostuu ja herää eloon aivan toisenlaiset yksityiskohdat kuin päivällä.
Tbilisiin pääsee suht vaivattomasti Ukraine Airlinella, Air Balticilla ja Turkish Airlinella. Lentolippujen hinnat vaihtelevat 200-300 € välillä. Kannattaa piipahtaa!
Tbilisin sijainti kartalla.